Praktijk examen

Voor het reserveren van rijexamens maken ik gebruik van het internet reserveringssysteem van het C.B.R. (Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen). Het is belangrijk dat jij als kandidaat autorijschool Loor van tevoren machtigt om een rijexamen voor je te reserveren. Het machtigen doe je op cbr.nl met je Digid. Digid is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef deze nooit aan een ander. Hieronder staat precies wat je moet doen om Autorijschool Loor te machtigen. Het autorijschoolnummer is: 1931Z8. Zonder deze machtiging kan ik geen rijexamen reserveren.

 
Het C.B.R. in Groningen, waar het praktijkexamen begint, is gevestigd aan de Protonstraat 3. Voor het examen moet je een ogentest doen (kenteken van +/- 30 meter lezen), daarna stelt de examinator enkele vragen over de banden, de vloeistoffen onder de motorkap of over de knopjes en meters in de auto.
Het praktijkexamen bestaat uit 2 gedeelten. Een gedeelte waarin je moet laten zien dat je zelfstandig kunt rijden en een gedeelte waarin de examinator de route aangeeft. Dit zelfstandig rijden wordt getoetst d.m.v. je navigatiesysteem. Het gaat er niet zozeer om dat je aankomt maar dat je laat zien dat je veilig en zelfstandig kunt autorijden.

 
Tijdens het rijexamen worden ook je bijzondere verrichtingen getoetst. Je moet zelf de plaats en de manier bepalen waarop jij je verrichting uitvoert. Denk hierbij o.a. aan veiligheid en doorstroming. Maar uiteraard wordt je hier goed op voorbereid in de rijlessen.

 
In de ttt (niet in het examen) vindt ook een situatiebespreking plaats. Je mag de auto stilzetten en de examinator stelt over een bepaalde verkeerssituatie een aantal vragen. Probeer een paar dingen over de situatie te vertellen. Denk hierbij ook aan de veiligheid en verkeersdoorstroming.

Je rijexamen duurt tot het moment dat je uitgestapt bent. Daarna neem je weer plaats aan tafel en hoor je de uitslag.

 
Het is ook mogelijk een T.T.T. (Tussentijdse Toets) te doen, dit is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen, het kan je helpen om evt. nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je instructeur rijdt mee.
Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres goed uitvoert krijg je vrijstelling voor dit onderdeel op het eerstvolgende rijexamen. De T.T.T. duurt even lang als een rijexamen.

 
Niet alleen de instructeur moet vertrouwen hebben in je autorijden, maar ook jij zelf moet er klaar voor zijn om alleen de weg op te gaan! Als je te vroeg afrijdt of er zelf eigenlijk nog niet klaar voor bent is de kans van zakken tijdens het examen groot! Als je goed voorbereid op het examen komt heb je een aanzienlijk grotere kans om de eerste keer te slagen. Wat heb je bovendien aan je autorijbewijs als je niet goed kunt rijden, of als niemand bij je in de auto durft te zitten?

En laten we eerlijk zijn, als je weet waar je mee bezig bent en het logisch aanvoelt, stelt het examen ook niet zoveel voor. Wat zou je zelf als examinator willen zien? Precies, logisch!

Als je straks je rijbewijs hebt moet je veel blijven autorijden om je rijvaardigheden nog verder te ontwikkelen!

Benodigdheden tussentijdse toets:             

geldig identiteitsbewijs
oproepformulier
zelfreflectie formulier

Benodigdheden praktijkexamen:

geldig identiteitsbewijs
oproepformulier
zelfreflectie formulier

 
Adres CBR:
Protonstraat 3
9743 AL Groningen